Print

Soča Valley Open 2019

Od 27.4 do 2.5.2019 je bila planirana tekma Soča Valley Open, ki letos veljala tudi za Slovensko državno prvenstvo. Ker pa vremenska napoved ni bila obetavna za ta termin, je bila tekma prestavljena na rezervni od 1.5 do 5.5. Še dan pred 1.Maj-em je kazalo, da bo letljiv samo prvi dan. Kljub vsemu se organizator odloči, da poskuša izpeljati tekmo in tako se zberemo na praznik dela na vzletišču Kobala. Zbere se nas 56 tekmovalcev, večina iz Slovenije saj tujce ni prepričala vremenska napoved. Iz našega kluba sva se tekme udeležila Jernej in Rok. Nick je zaradi bolezni moral tekmo izpustiti.

1. Dan

Vreme in napoved sta obetali super dan in organizator zastavi 99km task. Iz Tolmina v Bovec na Svinjak, preko Rombona na Žago. Od tu nazaj na Matajur nato preko Krna na Most na Soči in zopet proti Kobaridu do Robiča ter nazaj v cilj proti kampu Gabrje.

Nisem še letel na Bovškem, zato je pred štartom malo nervoze, ampak što se mora nije težko. Tekme zahtevajo od tebe tistih nekaj % več. Prisilijo te, da letiš tam kjer sicer ne bi in velikokrat nižje in v pogojih v katerih sam ne bi. V kolikor je to znotraj tvojih meja zmogljivosti so tekme vir napredka v nasprotnem primeru pa prihaja do nesreč. In tudi Soča open ni bila izjema.

Štartam slabo in zato se nizko odpravim na Mrzli vrh, kjer moram popraviti višino. Med vrtenjem opazujem skupino, ki se je odpravila proti Krnu. Krn je v senci in ni videt, da bi delal, zato grem raje po prednjem robu proti Planici in nato desno po grebenu proti Krnu. Na Krnu imam že 2000m in proti Svinjaku gre samo gor, tako da z lahkoto naredimo preskok na Boko preko Rombona. Na Boki motovilim v šibkem dviganju in nikakor ne morem zavrteti do vrha. Skupina v kateri sem bil mi pobegne proti Stolu in so že daleč, ko se odpravim za njimi. Na začetku Polovnika naletim na 3m/s dviganje in zavrtim do baze, medtem ko je moja skupina že na grebenu Kobariškega Stola, vendar napreduje počasi. Višje jih brez težav preletim, obrnem točko na Matajurju in se odpravim proti Krnu. Na grebenu pred Krnom dobim grd steber, ki me hoče na vsak način izpljuniti ampak se ne dam. Nakako se prebijem do 1900 in se odpravim naprej proti Rdečemu robu. Obratna točka je še kak km za grebenom. Na moje presenečenje je zadaj dviganje, tako da obrnem točko in še pridobim višino. Obrnem se direktno proti Mostu na Soči preko Vodlega vrha. V zavtrju me fajn premeče, zato pa me spredaj čaka dviganje, kjer popravim na 2000m in odletim direktno do obratne točke in nazaj. Nazaj gre relativno lahko in nad Planico se priključim skupini, s katero letimo skupaj proti Robiču. Pred preskokom na greben Kobariškega Stola nas po postaji obvestijo, da prihaja helikopter po tekmovalca, ki je padel na grebenu in naj se držimo stran od Stola. Gledam ostale v skupini in čakam, kdaj se bo kdo usmeril proti pristanku, ampak vsi letijo naprej, vendar proti levi strani doline, kjer se pa že delajo črni oblaki in nekateri letijo čez dež. Ko se mi že dozdeva, da bomo brez problema obrnili točko in odleteli nazaj v cilj, se zaletimo v močan Z. Imam ravno še dovolj višine, da točko obrnem in pristanem po 4h letenja. Po nekaj minutah na tleh, nas obvestijo, da je tekma prekinjena zaradi reševalne akcije. Tako task končam na 25.mestu absolutno in 2. v C razredu.

2. Dan

Za četrtek je napovedan močan JZ in skeptičen se odpravim v Tolmin. Organizator nas obvesti, da gremo na Kobalo in bomo videli kako se dan razvije. Na vzletišču izgledajo pogoji vredu zato se odločijo, da bodo poskušali izpeljati tekmo z malo krajšim taskom. Iz štarta pred Kobalo bi tako leteli proti Mrzlemu vrhu nato nazaj proti Mostu na Soči od tam v kamp Gabrje ter nazaj proti Mostu na Soči mimo Kobale in v cilj v kamp Gabrje.

Poletim med prvimi in dviganja pred štartom niso ravno močna, zato grem poskusit nad Poljubinj, kar se kasneje izkaže za napako, saj sem moral leteti nazaj v štartni cilinder in tako štartal zopet nizko in med zadnjimi. Med tem se je veter že okrepil in počasi čez razbita dviganja napredujemo mimo Mrzlega vrha proti prvi obratni točki. Letenje spodaj na grebenu je res grdo in naporno in samo čakam, kdaj me bo odplaknilo v dolino, ampak na moje presenečenje počasi pridobivam višino in mesta. Ko obrnemo prvo obratno gre na trimu tudi 60km/h nazaj proti Tolminu. Še vedno sem nizek in ne najdem priložnosti, da bi se vsaj malo pobral. Na koncu grebena pod Vodelim vrhom le naletim na šibko in razpihano dviganje, ki ga mukoma navrtim na 760m, da se lahko odpravim naprej proti Kobali. Sedaj se je JZ že močno okrepil. Nad Poljubinom še enkrat popravim višino in obrnem točko na Mostu na Soči. Nazaj proti Kobali leti na trimu zopet 60km/h. V borbi proti vetru se prebijem do kampa Gabrje in vrnem nazaj proti Mostu na Soči. Od Kobale do obratne točke izberem dobro linijo in počasi pridobivam višino. Inštrument mi kaže fineso 5 za cilnji dolet in že planiram, da bom odpeljal direktno po dolini proti cilju, ko se dober km pred obratno točko zaletim v JZ in močno propadanje tako, da plan pade v vodo. Mimo Kobale se vrnem brez večjih težav, zato pa toliko počasneje. V cilj priletim po 2h14 kot zadnji, 18-ti absolutno in 3 v razredu. V cilju dobim zasljuženo goal pivo, ki na pristanku čaka vsakega tekmovalca, kateri se uspešno prebije čez task. Vsi ostali so predčasno pristali ali odstopili zaradi neugodnih razmer v zraku. V naslednjih dneh je napovedano slabo vreme, zato je bil to zadnji task.

Kljub slabemu vremenu je Prevcu uspelo izpeljati super tekmo in dva lepa a zahtevna taska. Pred podelitvijo se je v kampu za dobro uro odprla tudi pipa za »free beer« tako, da so se vsi udeleženci dodobra odžejali. Za ta lačne se je pa stregel odličen pasulj.

Kljub slabima štartoma in ne najboljšemu letenju sem skupno zasedel 22.mesto absolutno in 2. v C razredu. Sledila je še podelitev najboljšim in zadnja runda pive za vse.

Overall: Jurij Vidic, Tilen Ceglar, Jože Molek; 22-Rok Kaver; 25-Jernej Simič

EnC: Boštjan Poročnik, Rok Kaver, Tomaž Bavdaž

EnB: Miha Vovk, Rok Vegelj, Rok Lorger

Ženske: Mojca Pišek, Sara Lovrenc, Lara Leban